Verkligheten – Claes Thimar


På fotoutställningen sista dag tog jag chansen och kollade in fotografen Claes Thimars bilder som under perioden 27 april-12 maj visats på Värmlands museum i Karlstad.

Fotoutställning Verkligheten av Claes Thimar

Clas Thimar är en ny bekantskap för mig och jag hade egentligen inte några förväntningar på vad den här utställningen skulle bjuda på.

Med sina bilder i fotoutställningen ”Verkligheten” visar han upp ett stringent bildspråk med arkitekturen i fokus och där formkänslan är central i kompositionen. Det är färgbilder med avskalad ton som andas grå vardagslunk, vilket förstärks genom luggslitna miljöerna som har en spricka i fasaden, flagnande färg eller ett trasigt fönster. Bildkompositioner innehåller raka linjer och upprepningar som samspelar på ett stilrent och snyggt sätt.

Två fasader av Claes Thimar

Claes Thimar fångar bilder och kompositioner som de flesta av oss går förbi varje dag utan att vi ens reflekterar över att det skulle kunna bli ett bra foto. Den typen av bildseende är få förunnat och något som bara kan utvecklas med träning under många år…naturligtvis i kombination med en hel del talang.

Cold Drinks av Claes Thimar

Jag får lite Lars Tunbjörk-vibbar av bildernas stil, form och tonalitet, där Cleas i några av sina kompositioner hittar den svarta men också kärleksfulla och humoristiska underton som så ofta återkommer i Tunbjörks bilder.

Måndag av Claes Thimar

Det är en inspirerande utställning med flera riktigt snygga bilder där mina personliga favoriter blir de bilder som har den lilla extra knorren och budskapet i kompositionen.

Nästa gång Claes ställer ut hoppas jag att han kommer bjuda på bilder med ett liknande bild- och formspråk som på den här utställningen, men pricken över i:et för mig vore att då också få in människor i sina kompositioner.

Cleas Thimars webbsida kan du hitta fler bilder ur hans portfolie och du kan också följa honom och hans vardagsbilder på Instagram http://instagram.com/photographerclaesthimar.

Och du! Håll ögon och öron öppna så att du inte missar nästa utställning på Thimar/Westling Galleri

Läs gärna mitt blogginlägg om Karlstads nya galleri – Vernissage på nya Thimar/Westling Galleri

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close