Foto i fokus på Sommarscen 2014 i Karlstad


Sommarscen 2014Karlstad CCC bjuder i sommar på en stor fotoutställning som går under namnet Sommarscen 2014.

Så klart har jag varit och kollat in utställningen!

Congress centrets byggnaden har fyllts med foto och pryder i stort sett alla väggar på alla plan och de många fotograferna som ställer ut bjuder på en minst sagt varierad upplevelse som blandar dokumentär bildjournalistik, med natur-, porträtt, reklam- och konstfoto.

Här finns garanterat något för alla som kan intressera, beröra och gillas.

Sommarscen 2014 har samlat fotografer så som: Paul Hansen, Hannah Modigh, Tommie S Ohlson, Pelle Berglund, Mia Petzäll, Lipkin, Christoffer ”Visslaren” Collin med flera.

Och visst hittar jag några favoriter som strålar extra starkt på sommarscenen med sitt uttryck och bildspråk på ett sätt som berör och fångar mig.

Paul Hansen - Sommarscen 2014 Karlstad CCC

Fotografen Paul Hansen har vunnit mängder med utmärkelser och priser för sina bilder och sitt arbetet. 2013 fick han bland annat utmärkelsen ”Årets bild i Världen”, en bild som finns med och kan ses här på utställningen.

Paul Hansen - Sommarscen 2014 Karlstad CCC

Det är svårt att värja sig mot den starka visuella och raka bildjournalistik som Paul Hansen har fångat med sin kamera från världens olika hörn. Bilder som skapar en känsla av olust och budskap som också framkallar känsla av skam över att världen på många håll ser ut som den gör och att vi inte gör mer för att skapa förändring.

Hannah Modigh Sommarscen 2014 Karlstad

Något som jag sett fram emot är att få se är Hannah Modigs bildprojekt ”Hillbilly Heroin, Honey” och jag fortsätter att imponeras och beröras av Hannah Modighs fina visuella förmåga att berätta och måla fångande känslor med sitt bildspråk.

Hannah Modigh Sommarscen 2014 Karlstad

Hannah har under en tid dokumenterat och levt med innvånarna i den utdöende kolstaden S:t Charles i Virginia, där missbruket av det smärtstillande läkemedlet oxycontin är utbrett, en drog som både dövar smärta och känslor. Och visst skär känslan av de unga människors brist på hopp och självkänsla som en kniv av vemod igenom bilderna.

HannahModigh_DSC_0131

Hannah Modig vann 2010 Svenska fotobokspriset för ”Hillbilly Heroin, Honey” och nyligen vann Hannah också TT:s Stora Fotopris 2013 med sitt bidrag ”The Milky Way”, som handlar om tiden mellan att vara barn och vuxen.

Samtidigt några hundra meter bort på Värmlands museum har du nu i sommar också möjlighet att se hennes gripande bildprojekt ”Sunday mornin comin down” på Värmlands Museum i en samlingsutställning tillsammans med Moa Karlberg, Oskar Kullander och Carsten Snejbjerg med namnet ”Människohandel” som jag bloggat tidigare om – ”Människohandel, fyra fotografer, fyra perspektiv” och som jag varmt kan rekommendera att besöka.

Fotoutställningarna strålar lika starkt som Sola i Karlstad den här sommaren!

Tommie S Ohslon Sommarscen 2014 Karlstad

Naturligtvis finns Tommie S Ohlson representerad på sin hemmaplan här i Värmland, med sina fina naturbilder från den värmlänska naturen. Han har hittat sitt omfång och sin ton med kameran och skapat ett eget bildspråk för sina vackra naturbilder.

Tommie jobbar på ett fotoprojekt där han dokumenterar naturreservat som han här visar upp och jag ser med spänning fram emot att se resultatet som både utställning och bok framöver.

Ja, det här var bara några av mina guldkorn från utställningen som har mycket mer att erbjuda.

Sommarscen 2014 på Karlstad CCC är en utmärkt utflykt och aktivitet en mulen sommardag eller när tristessen faller på i solen som aldrig vill sluta skina på oss, och det kostar inte ett öre mer än tiden du lägger på att gå hit…och kanske en glass.

Visst är det mycket bilder med olika fotografers perspektiv och bildspråk, vilket delvis kan kännas lite spretigt. Men bredden i utbudet av bilder gör också att det finns något för alla som kan intressera, beröra och tycka om, vilket gör den här sommarutställningen väl värd ett besök.

Utställningen pågår fram till 10 augusti 2014 och är öppen att titta på från tisdag till söndag klockan 11.00 till 18.00.

Ett medskick med omtanke är att det finns flera starka bilder på utställningen, som kan kännas obehagliga inte bara för vuxna, utan även för barn som inte kanske förstår vad och varför, vilket kan behöva en vuxens förklaring.

Ha en fortsatt fin fotosommar och berätta gärna vad du själv tyckte om utställningen.

En reaktion till “Foto i fokus på Sommarscen 2014 i Karlstad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close