Med forna minnen i fokus


Min dotterJenny vid gravfältet ”Svälltutabacken” i Tidavads socken, Mariestad.

I lördags åkte jag och min dotter ut för att leta och titta efter fornlämningar som vi skulle fotografera till Fotosöndag för tema ”lämning”.

Vi var bortresta under helgen och fotorundan blev en lika oväntad som fint och lärorikt äventr på lördagseftermiddagen, där vi valde ut några olika mål för vårt uppdrag.

Lite som att leta efter historiska skatter, vilket det i högsta frad också är…forna minnen och spår från människor som i vissa fall är flera tusen år gamla. Det ger är en häftig och mäktig känsla med perspektiv.

Det var sen eftermiddag innan vi hade hittat och fotat våra fornlämningsskatter, och vi hade också lärt oss en hel del historia runt fynden om slipstenar från stenåldern, Åste runsten och ”Svälltutabacken” gravfält där vi också hittade benrester vid ett röse.

Väl hemma var bilderna ganska ”tråkiga” i sin dokumentära och direkta avbild, så jag bestämde mig istället för att välja en bild på min dotter, som jag tog när vi besökte gravfältet ”Svälltutabacken”. Jag stämde av med dottern att det var ok att använda bilden och bollade min idé och vinkel på tolkningen till temat som hon också gillade.

Även om varken dottern eller jag själv ännu är något fornminne, så gör vi alla avtryck och lämnar spår i historien när generationer förs vidare. Kanske lite djupt och personligt, men jag gillar tanken som får dubbel effekt när vi nu också befinner oss på en historisk fornlämning där bilden är tagen. En tolkning med liv och perspektiv.

Bilden finns också på mitt flickr-konto.

Mer om fornlämningarna som vi fotograferade kan du läsa om i blogginlägget – Fornlämningar i Tidavads socken, Mariestad.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close