Jonas Lemberg och The PGB Photo Award


PGB”Giving back to the people in the pictures. That is what the photographers giving back award is all about” – Jonas Lemberg

I fredags (den 12 oktober) bjöd kommunikationsbyrån Ord & Bild in till vernissage på CCC i Karlstad. En utställning med ett urval vinnarbilder från fototävlingen, där Jonas Lemberg själv var på plats och berättade om bakgrunden och syftet med The PGB Photo Award.

Jonas LembergJonas Lemberg (på bilden) är drivkraften och grundaren till The PGB Photo Award. Jonas har jobbat som pressfotograf i över 20 år med fotouppdrag över hela världen och fick 1994 bland annat ta emot utmärkelsen Årets Nyhetsbild för en bild från ”Estonia” katastrofen. 

Syftet med den internationella fototävlingen är att ge något tillbaka, både till fotograferna som arbetar hårt för att visa orättvisa i världen men även till de som är avbildade på fotografierna. Den är unik i sitt slag och den enda i världen som stödjer människorna på bilderna med välgörenhetsinsatser.

När jag  tittar på bilderna som hänger runt mig i lokalen är det mycket känslor och tankar som triggas igång och jag blir både förbannad och ledsen, men samtidigt engarerad och inpirerad.

Det handlar om foto och bildjournalistik av absolut högsta klass som med visuellt starka bildspråk berättar så att det känns i både hjärta och mage.

Photo 2nd price - An Afghan Worker eating at US base in Gardez

Bilden på en Afghansk arbetar som äter sin lunch på Amerikansk militärbas i Gardez, en gång ett Talibanskt tillhåll och fäste, vann 2:a pris i klassen ”Portrait of the Year”. Den gör sig på något sätt inte rättvis här på bloggen, utan är mer ett exempel på en porträttbild med många budskap och reflektioner.

Photo - Polar bear

Vinnarbilden ”Nature Picture of the Year” är en magstark bild där en isbjörnshane precis har dödat en unge. Den lyfter verkligen fram klimatförändringarnas resultat på naturen på ett konkret sätt, där kanibalismen bland isbjörnar är ett sätt att överleva då bristen på mat är total när isarna smälter. En speglande bild på vad den här fototävlingen handlar om. Nämligen ett sätt att lyfta fram och belysa olika problem och orättvisor runt om i vår värld, som förhoppningsvis ska få oss att känna och agera.

Besökare på utställningen kollar fotografierna

De olika kategorierna ger en bredd som blandar humor,allvar, politik, natur på ett sätt som inpirerar och bidrar till samtal och diskussion runt bilderna som engagerar och berör med sitt målande bildspråk.

Fotografen Tommie Ohlson på utställningen

Tommie Ohlson som är en duktig fotograf och en skön kille från Karlstad, var naturligtvis på plats en dag som denna. Vi kollade in bilderna tillsammans, pratade foto och om/hur vi skulle kunna hjälpa till att lyfta fram engagemanget på något sätt. Kanske en öppen föreläsning och bildvisning med Jonas Lemberg?

DJ Hanna RosellHanna Rosell var där och spelade skön musik som skapade en fin stämning för oss som var på plats den här eftermiddagen och kollade på utställningen, minglade och pratade foto.

Mingel på utställningen PGB Photo AwardJonas Lemberg var självklart eftermiddagens huvudperson. Han minglade och tog sig tid att prata med besökarna om foto, bildjournalistik och sitt arbete med fototävlingen.

Jonas Lemberg pratar och inspirerarJonas är verkligen en berättande person som brinner för det han gör och inspirerar med sin kunskap och entusiasm.

Har du vägarna förbi Karlstad CCC under oktober, tycker jag verkligen att du ska ta rulltrapporna upp till plan 5 och titta på de bilder. Är du inte i Karlstad den här perioden, kanske utställningen dyker upp på andra platser, så håll ögonen öppna!

För mig blev den här eftermiddagen en mycket spännande upplevelse och ett intressant möte med Jonas, som verkligen engagerar och inspirerar både i person och i välgörenhetsarbetet med fotografi som motor.

Vi pratade en del om hur foto och bildjournalistiken har förändrats i takt med att internet, hur tjänster och nätverk utvecklas och sprider nyheter visuellt. Den virala spridningen är också en viktig del det här projektet och dess framgång som en av de snabba växande fototävlingarna.

Jag berättade naturligtvis om Fotosöndag som ett bra exempel på ett fotoprojekt som vuxit fram på twitter och nätet, som idag har över 1.000 medlemmar på flickr.

Kanske kan vi göra något tillsammans? Med vi menar jag dig, mig och alla andra som vill vara med att bidra till välgörenhet genom foto och bilder.

Vi pratade om att kanske styra upp en öppen förläsning på Fotografiska i Stockholm där han berättar om fototävlingen och visar bilder från årets bidrag.

Låter det intressant?

SVT var också här idag och gjorde en intervju med Jonas – Se SVTs intervju.

Efter varje års tävling ges också en bok ut – ”The PGB Photo Book – The Best Photography From Around the World” med tävlingens bilder och vinnare samlade. En fantastisk fin fotobok med starka bilder och budskap av högsta världsklass.

Hitills har två fotoböcker getts ut och de finns bland annat att köpa på Adlibris (men säkert också på fler platser/butiker):

ThePGBPhotoBook2009

 The PGB PhotoBook 2009       

ThePGBPhotoBook2010

The PGB PhotoBook 2010

På flickr kan du kolla in årets nominerade bilder till The PGB Photo Award http://www.flickr.com/photos/photographersgivingback/

The PGB Photo Award

2 reaktioner till “Jonas Lemberg och The PGB Photo Award

  1. Tack för snälla ord!

    1. Tack själv Hanna!
      Tyckte det blev en fin bild på dig när du står och spelar, med en riktigt snygg och passande bakgrund.
      Ha en fin fortsättning på söndagen! /Mattias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close