Gustav V, Jens och Ingrid Bergman


Fotografier av Lennart Nilsson - Gustav V och Ingrid Bergman
Fotografen Lennart Nilsson har inte bara fotograferat storslagna vetenskapliga medicinska bilder, som de flesta av oss känner till och har sett i filmerna och böckerna ”Ett barn blir till”, utan han är också en porträtt- och dokumentärfotograf av stora mått.

Lennart Nilsson har sedan 40-talet dokumenterat det svenska kungahuset med titeln Hovfotograf och 1950 tog han det minst sagt ovanliga kungaporträttet på Gustav V som sitter i en fåtölj och broderar. Jag tycker det är enastående bild på många sätt!

Men han också porträtterat många andra kända svenskar och under flera år jobbat som reportagefotograf.

Bredvid Kungen hänger en porträttbild på Ingrid Bergman med Colosseum i bakgrunden, även den fotograferad år 1950.

Och precis när jag ska ta min bild på fotografierna, sveper en person förbi som jag lyckas fånga mellan de två bilderna i lite rörelseoskärpa, men som skapar liv i kompositionen, istället för bara de två bilderna på väggen rakt av.

Den förbisvepande personen är min kollega Jens Magnusson som av en händelse också är fotograf på väg på uppdrag, och nu i efterhand så upptäcker jag också att han har en kamera i handen. Så passande!

Vill du se mer Lennart Nilsson, så publicerade jag i våras ett blogginlägg med min upplevelser från årets utställning på Sliperiet i Borgvik, där Lennart Nilsson hade huvudrollen – Sliperiet i Borgvik 2014 – Sommarens kulturupplevelse med livet i fokus.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close