Porträtt i fokus på Sommarscen 2015


Thron Ullberg - Sommarscen 2015 Karlststad

Årets sommarscen på Karlstad CCC bjuder på foto med riktigt hög klass och för mig är det porträtten av Thron Ullberg som är den stora behållningen.

Thron Ullberg - Sommarscen 2015 Karlstad

Utställningen omfattar drygt 30 bilder och det är verkligen något speciellt med Thron Ullberg och hans porträtt.

Det handlar inte bara om tekniken med storformat, kontrollen över ljuset, svärtan och tonen i bilderna, som i sig är hur snyggt som helst.

Nej, det som gör Thron Ullberg och hans bilder till någonting alldeles extra är de kompositionerna och kontakten med de han fotograferar. Han lyckas fånga känslor och uttryck som både förstärker och ger mer av personligheter på ett sätt som är enastående!

Thron Ullberg - Sommarscen 2015 Karlstad

För ett par år sedan såg jag en gästutställningen ”Celina och jag” på Lerin-muséet med Throns serie av självporträtt som alla är tagna 10 april.

Det var då jag fick upp ögonen för Thron Ullberg på riktigt!

Hans porträttbilder ses allt oftare i tidningar och magasin, som då ofta både lyfter och förstärker reportaget på ett sätt som bara är få förunnat.

Elisabeth Ohlson Wallin - Sommarscen 2015 Karlstad

En trappa upp gör vi entré till nästa utställningen och blir stående på en massa människor.

Elisabeth Ohlson Wallin - Sommarscen 2015 Karlstad

Här har fotografen Elisabeth Ohlson Wallin sin stora utställningen med bilder från olika fotoprojekt som hon gjort under åren i en så kallad retrospektiv utställningen.

Elisabeth är huvudakten för Sommarscen 2015 och det finns många intressanta bilder som tar tag och skapar funderingar i mig.

Hon är en person och fotograf som genom sitt bildskapande och kompositioner vill ifrågasätta normer och synliggöra fördomar i vårt samhälle.

Fler än en gång har bilderna skapat debatt genom sitt uttryck och form, där hon sticker ut och tänjer på gränserna för sitt budskap hon vill förmedla.

Personligen känner jag att flera av bilderna inte lämpar sig för barn, då det kan vara svårt att både förstå och förhålla sig förklara till syftet med bilderna och budskapet, även om man som vuxen förklarar.

Så jag och dottern nöjer oss vid det här besöket med att kolla in porträtten.

Elisabeth Ohlson Wallin - Sommarscen 2015 Karlstad

Jag har sett det mesta av det här tidigare på utställningar och även följt Elisabeth och diskussionerna i media, men flera av porträtte är nytt för mig.

Naturbilder - Sommarscen 2015 Karlstad

Sommarscen 2015 bjuder också på en samling naturbilder från 48 kvinnliga fotografer.

Det är många fina bilder med olika motiv och uttryck, men jag är redan fast i porträtten och de här bilderna har svårt att fånga mig efter att ha sett Thron och Elisabeths utställningar.

Även Ida Myrin från Karlstad har ställt ut några av sina bilder.

Som en sammanfattning är Sommarscen 2015 på Karlstad CCC en riktigt bra utställning med hög klass som du absolut inte får missa om du har vägarna förbi Karlstad i sommar

Bara ett stenkast bort på Sandgrundsudden ligger Värmlands museum som också nu visar en stark och mycket viktigt fotoutställning – ”Cause of Death: Woman”

Och är du intresserad av konst så ligger Lerin-muséet alldeles intill där du kan ta del av konstnärens Lars Lerins storslagna akvarellmålningar som är en upplevelse värd väl ett besök.

Inte långt ifrån Karlstad hittar du också Sliperiet i Borgvik, ett kulturhus mitt i den Värmländska idyllen som du kan läsa mer om i mitt inlägg – Sliperiet i Borgvik 2015 – En stor konstupplevelse med Värmländsk känsla och perfektionism i världsklass!

Så fyll på dina sinnen och ta vara på fotokonsten i Karlstad  sommaren 2015!

————————————————————————————————–

Här kommer några länktips:

Thron Ullberg 

Elisabeth Ohlson Wallin

Min dag med Elisabeth Ohlson Wallin – Ett reportage från min dag då jag assisterade Elisabeth Ohlson Wallin

VF – Ecce Homo och lokala porträtt på CCC

NWT – Det började i mörkrummet på Sundstagymnasiet (låst Plus-artikel)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close